Skip to content
Bilde av Søndre Vik Bigård med et stabbur og en gammel hvit bil parkert på en stor gressplen, tatt av Kulturminnefondet

Kulturminnefondets samfunnsnytte

Kulturminnefondet ga i februar 2024 Agenda Kaupang og Asplan Viak i oppdrag å utrede Kulturminnefondets samfunnsnytte.

Kulturminnefondet er en statlig støtteordning for private eiere av ulike typer kulturminner. Det ble opprettet av Stortinget i 2002 og er underlagt Klima- og miljødepartementet. Kulturminnefondets formål er å bidra til å styrke arbeidet med å bevare verneverdige kulturminner og kulturmiljø. Fondet skal bidra til at et mangfold av kulturminner og kulturmiljø kan benyttes som grunnlag for fremtidig opplevelse, kunnskap, utvikling og verdiskaping. Fondet skal også bidra til at kulturminner og kulturmiljø kan benyttes som ressurser i en sirkulær økonomi.

Dette er noe av det viktigste vi fant:

  • Utredningen tyder på at Kulturminnefondet mer enn dobler samfunnets innsats for å ivareta kulturminneverdiene til tilskuddsmottakerne

Bevaringsaktiviteten i prosjektene som ble omsøkt, fikk støtte og ble avsluttet i perioden 2017–2023, utgjorde 1 810 millioner kroner. Tilskuddsmottakernes anslag tyder på at bevaringsaktiviteten rundt de samme kulturminnene ville utgjort 824 millioner kroner hvis Kulturminnefondet ikke hadde gitt tilskudd. Det innebærer i så fall at Kulturminnefondets effekt er å øke bevaringsaktiviteten med 120 prosent.

  • Kulturminnefondet utløser privat innsats og tilskuddsmidler fra andre kilder

Analysene indikerer at Kulturminnefondets tilskudd utløste 451 millioner kroner i privat innsats og supplerende tilskuddsmidler i perioden 2017–2023.

  • Kulturminner som istandsettes med støtte fra Kulturminnefondet, blir tatt i bruk

Kulturminnefondets visjon er vern gjennom aktiv bruk. Blant kulturminnene som fikk tilskudd fra Kulturminnefondet, stod 16 prosent ubrukt før istandsettelsen. Etter istandsettelsen var det bare 2 prosent av kulturminnene som ikke hadde noen bruk.

  • Allmenheten har mulighet til å oppleve de aller fleste kulturminnene som Kulturminnefondet støtter

Det er ikke bare eierne selv som får oppleve kulturminnene. Allmenheten har mulighet til å oppleve 95 prosent av kulturminnene som Kulturminnefondet støtter, enten de kan se kulturminnet fra tilgjengelige steder, gå inn på området, gå inn i en bygning, om bord i et fartøy, eller bruke kulturminnet. Et forsiktig anslag tilsier at mer enn 240 000 mennesker daglig opplever kulturminnene som Kulturminnefondet støttet i perioden 2017–2023.

 

Hvis du er nysgjerrig på disse og flere funn fra rapporten, kan du lese den i sin helhet her.

Kulturminnefondet har omtalt rapporten på egne nettsider, og i en meningsytring i Tidens krav.

Ansvarlig i Agenda Kaupang er Martin Autvoll Nome.

Foto: Kulturminnefondet